vineri, 16 decembrie 2016

Contopirea dintre real si ireal e un mit

Lucrurile pe care le vedem in jurul nostru si care ne marcheaza fiecare zi sunt cumva o proiectie a mintii noastre sau mintea noastra este o proiecte a lor? O intrebare destul de grea pentru oricine este destul de nebun sa-si puna astfel de intrebari.


Cu toate acestea, nimic nu a tentat mai mult umanitatea de-a lungul secolelor decat aceasta  intrebare: ce este realitatea? Exista ea in realitate? Numeroase curente filosofice au incercat pe rand sa defineasca realitatea, dar toate au sfarsit prin a da de inteles un singur lucru: nu se poate spune sigur. Totusi, oamenii inteleg realitatea ca pe ceva cat se poate de sigur, de concret si de normal. Realitatea este intocmai palpabilul pe care il punem opozitie cu irealul. Realitatea presupune rutina, dar si inovatie, presupune ancorare in timp si spatiu. Dar exista timp si spatiu?



Bineinteles ca nu putem spune asta cu exactate. Ce putem sti sigur este ca nu putem sti nimic sigur si ca este foarte probabil ca realitatea sa nu existe in realitatea pe care ne-o imaginam noi. Unele curente filosofice au afirmat ca realitatea este de fapt contopirea dintre ce credem noi ca este real si ce credem noi ca este ireal. Cu alte cuvinte, acesti filosofi vor sa spuna ca adevarul este undeva la mijloc. Sa fie oare adevarat? Nu stim, pentru ca acest lucru este cu atat mai greu de demonstrat. Cu siguranta insa stim un lucru: pana cand nu vom afla cu certitudine ce e realitatea, nu putem vorbi despre ea si ceea ce credem ca nu exista, adica irealul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu